Teodora Chețan, din echipa de imagine a alpinistului Radu Albu, și-a însușit identitatea Andreei Vasile, reporter la Red Bull, pentru a obține documente și informații care atestau o ascensiune făcută iarna pe Elbrus (5642m), cel mai înalt vârf al Europei, înainte ca alpinistul Radu Albu să încerce o ascensiune de iarnă pe același vârf.

*** Acest articol este sub suspiciunea unui conflict de interese: eu, Ovidiu Jelea, autorul articolului, sunt direct implicat în evenimentele relatate. Cu toate acestea, am considerat că implicarea mea nu este incompatibilă, în acest caz, cu posibilitatea de a scrie un text obiectiv, complet și echidistant. Acest articol este primul dintr-o serie despre domeniul alpinismului și consider că există interes public pentru prezentarea faptelor descrise.

După frauda Teodorei, a urmat un scandal pe facebook, în urma căruia Red Bull a retras de pe website toate articolele despre Radu Albu, dezaprobând modul în care Teodora Chețan a acționat, iar Clubul Alpin Român a emis un comunicat de presă în care erau condamnate astfel de fapte.

Situația a fost stânjenitoare pentru Red Bull și pentru comunitatea alpiniștilor.  Radu Albu și echipa sa de PR au ales o strategie ofensivă, mergând probabil pe ideea ”there’s no such thing as bad publicity ”. 

 

De ce avea nevoie neapărat Radu Albu de o premieră? Clubul Alpin Român a prezentat în comunicat doar câteva dintre posibilele motive: faimă, mediatizare, sponsori, amintind superficial latura comercială.

Radu Albu este ghid montan și conduce o companie numită ”Extreme Expeditions”,  despre care susține că ar fi cea mai mare companie din România ce oferă servicii de ghidare pe diverse vârfuri montane. Ascensiunea pe Elbrus este unul dintre serviciile oferite. O premieră pe acest vârf ar fi putut crește valoarea serviciului și încrederea clienților în ghizii ale căror servicii le plăteau.

La o lună după scandal Radu Albu a plecat în Caucaz, pentru a urca pe Elbrus, iar la întoarcerea în țară a anunțat în mass media o ”premieră românească”, lansând în același timp un nou serviciu: Elbrus.

Persoana de la care Teodora Chețan a obținut fraudulos informații și documente sunt eu, Ovidiu Jelea, autorul acestui articol, student la Facultatea de Jurnalism. Fiind pasionat de alpinism, reușisem o ascensiune pe timp de iarnă pe Elbrus în 2010, de aceea am fost contactat de echipa lui Radu Albu.

Teodora Chețan și-a însușit identitatea Andreei Vasile în încercarea de a-i fabrica lui Radu Albu o ”premieră”. Dacă nu ar fi primit de la mine fotografiile și documentele care dovedeau clar că am atins vârful înainte de Radu Albu, ar fi putut pretinde că nu am urcat. După ce le-a primit, Radu Albu și echipa sa de PR au anunțat că ”premiera”  nu va mai fi ”primul român care urcă iarna pe Elbrus” ci ”primul român care atinge ambele vârfuri ale Elbrusului iarna”. După aceea, Radu Albu a plecat în expediție.

În articolul ”Posibil hoax – Premiera lui Radu Albu pe Elbrus” analizez dacă Radu Albu a reușit să atingă cele două vârfuri, așa cum a susținut în mass-media la întoarcere. La fel cum există interes public să se știe că echipa lui de PR a comis o fraudă în care a implicat un brand și mai multe persoane, este de interes să se afle și dacă Radu Albu a ajuns,  așa cum susține, pe vârfurile pe care urmează să ghideze clienții. Dacă nu poate dovedi că a urcat, clienții și publicul trebuie să știe asta, pentru că ascensiunile la mare înălțime sunt activități cu factor ridicat de risc, iar a ghida clienți într-un loc în care te-ai rătăcit reprezintă un potențial pericol. 

Peste 20 de persoane își pierd anual viața încercând să urce pe Elbrus, cauzele fiind dezorientarea, vremea rea și proasta organizare a expedițiilor.

Revenind la Teodora Chețan, imediat după scandalul cu Red Bull de pe internet, publicul nu știa că ea a fost cea care și-a însușit ilegal identitatea Andreei Vasile. Furtuna din online se mai domolise, însă povestea nu s-a încheiat. Radu Albu și câteva persoane care-l susțineau au încercat să întoarcă opinia publică împotriva celor care au dezaprobat cele întâmplate. Argumentele folosite pentru a-i ”spăla” pe Radu Albu și Teodora Chețan sunau cam așa : ”nu se știe cine a mințit”, ”sunt doar acuzații fără dovezi”, ”toți cei care nu sunt de partea lui Radu Albu sunt invidioși”, ”mincinosul neprins e politician cinstit!”

Am acceptat provocarea și am decis să aflu cine e persoana care a comis frauda.

Aveam, în momentul începerii cercetărilor, numărul de telefon de pe care mă sunase:

0740 668 582

Pornind de la număr am găsit-o pe Teodora Chețan. M-a ajutat și o informație despre faptul că o persoană ar fi încercat să organizeze, tot în folosul lui Radu Albu, un flagrant unui alt ghid montan. S-a dovedit a fi tot Teodora Chețan.

Teodora mă contactase ca să afle detalii despre ascensiunea mea pe Elbrus de pe numărul pe care l-a folosit mulți ani în domeniul său de activitate, marketingul. I-am descoperit toate profilele de pe rețelele de socializare, de la Linkedin până la Facebook și Instagram. La majoritatea folosește fotografia din acest articol, pe care o avea și la profilul de whatsapp când m-a sunat: 

TWITTER   F6S   ROKETREACH   YOUTUBE   MEDIUM   PINTEREST   UDEMY   AMAZON

Am descoperit astfel că Teodora scrie articole motivaționale și vinde o carte despre depășirea depresiei.

Am filmat un experiment amuzant care arăta că, dacă încercam să o sun folosind numărul de telefon asociat contului ei de Instagram, apărea exact numărul de pe care mă contactase când a comis furtul de identitate.

 

Conform profilului Linkedin, Teodora Chețan lucrează în domenii în care credibilitatea, etica și profesionalismul sunt esențiale: marketing, relații publice și organizări de evenimente.

Iată câteva link-uri spre evenimente organizate de Teodora Chețan, câteva proiecte în care este implicată și diverse alte activități pentru care a folosit același număr de telefon:

ACUMENINTEGRAT  LOOKMEDICA   ROTECH   WEBPR   HOTNEWS   ILARIANAJORS   QUORA

Pe website-ul companiei MOBOS la care este co-founder, a folosit în trecut același număr.

De remarcat este faptul că Teodora Chețan este administrator și autor și pe website-ul Alpinistul.ro, unde Radu Albu este intens și constant promovat:

 

Ca fapt divers, titlul interviului luat de Teodora Chețan lui Radu Albu în octombrie 2018, ”Singurul român pe vârful unui 8miar în 2018”, conține o dezinformare: Adrian Laza a urcat Makalu pe 14 mai 2018

 Să revenim la frauda din decembrie.

Încercând să-i fabrice o ”premieră” alpinistului Radu Albu, Teodora a realizat o contraperformanță greu de egalat în domeniile sale de activitate, marketing și relații publice. Ea s-a folosit fraudulos de identitatea unei jurnaliste, pentru a obține de la un student la jurnalism diverse documente și dovezi care anulau, practic, tot produsul pe care încerca să îl construiască.

Am încercat să o contactez pe Teodora Chețan, însă a refuzat să discute cu mine. 

Am contactat-o pe Andreea Vasile, redactor la Red Bull, persoana de a cărei identitate Teodora Chețan s-a folosit. Andreea a declarat, pentru acest articol, următoarele:

”Teodora Chețan a intermediat, în calitate de PR, interviul pe care l-am realizat cu Radu Albu pentru site-ul RedBull.ro. Ea mi-a prezentat ascensiunea pe Elbrus a lui Radu drept „o premieră românească, unde va încerca să escaladeze cel mai înalt vârf al Europei, vf.Elbrus, în condiții de iarnă. Mi s-a părut un subiect interesant, căruia i-am dat curs.

La câteva zile după ce am publicat interviul, am început să primesc semnale pe Facebook că informația despre premiera lui Radu Albu e falsă. Le-am spus Teodorei și lui Radu despre asta și i-am rugat să explice public, la comentariile pe care le primeam, cum stau lucrurile. Tot prin intermediul comentariilor am ajuns să comunic și cu Ovidiu Jelea, care nu înțelegea de ce am publicat acest interviu, căci el susținea că a vorbit cu mine și că mi-a oferit informații despre ascensiunea lui în condiții de iarnă pe Elbrus din 2010. Eu i-am spus că nu am vorbit niciodată cu el și, împreună, ne-am dat seama că cineva s-a dat drept mine în comunicarea cu el, lucru care mi s-a părut foarte grav.

La scurt timp, Teodora Chețan m-a sunat și mi-a spus că ea mi-a furat identitatea în comunicarea cu Ovidiu Jelea. Ceea ce a făcut mi s-a părut profund imoral și i-am spus că articolul va fi retras de pe site, ceea ce s-a și întâmplat. L-am informat și pe Radu despre situație.

Înșelăciunea, minciuna și furtul de identitate mi se par lucruri foarte grave. Este pentru prima dată, în cei peste 10 ani de când scriu pentru presa din România, când sunt față în față cu o asemenea situație.”

 

Publicul asociază ascensiunile montane pe vârfuri înalte cu cutezanța, riscul și faima. Aceasta este însă doar o față a medaliei, fiindcă lumea alpinismului este plină de fraude, încercări de a obține renume, bani și mediatizare prin diverse minciuni. Periodic, apinismul internațional este zguduit de câte un ”hoax” și reputația unui alpinist se prăbușește precum un castel din cărți de joc când se află că respectivul a mințit în legătură cu o ascensiune. 

Fiind convins că performanța nu se poate construi pornind de la impostură și având experiență în acest domeniu, am decis să analizez ”premiera” prezentată în presă de Radu Albu după scandalul cu Teodora.

A mințit oare Radu Albu în legătură cu ”premiera” pe Elbrus?  Pe larg, despre ”atingerea celor două vârfuri ale Elbrusului pe timp de iarnă”, în articolul ”Posibil hoax – Premiera lui Radu albu pe Elbrus”.  

În acesta am demascat impostura Teodorei Chețan, din echipa de PR al alpinistului și ghidului montan Radu Albu.

 

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *