La o primă vedere, mentorul este cel care îl învață, îl motivează, îl corectează, îl ajută și îl promovează pe discipol. Mentorul este sursa de informații, feedback, soluții, metode și modele pentru acesta.

În realitate însă, legătura optimă dintre mentor și discipol nu este niciodată unidirecțională. La fel cum mentorul îl ajută pe discipol să se dezvolte și să-și fructifice potențialul, discipolul îl formează pe mentor, provocându-l să-și cizeleze abilitatea de a transfera informațiile și competențele pe care le deține către discipoli.  

Petru este unul dintre sportivii pe care-i antrenez de la vârsta de 3 ani. Această poză este făcută când Petru a trecut primul său examen, cel pentru centura galbenă: 

 

Petru este astăzi multiplu Campion Național la karate WKF și, la data publicării acestui articol, se afla pe locul 24 în clasamentul mondial. Copilul de odinioară s-a transformat într-un adevărat atlet:

Recent, Petru m-a învățat un lucru extrem de important: influența mea asupra lui depășește sfera domeniului de activitate în care eu îl ajut să se perfecționeze – karate, această influență ieșind, în același timp, de sub controlul meu, de aceea este extrem de important ce anume validez și ce nu. 

De multe ori, înainte de a începe antrenamentul, purtăm conversații relaxate despre diverse subiecte, nu neapărat legate de sport. De exemplu, într-o discuție despre școală, i-am spus lui Petru că eu sunt foarte încântat de cursurile pe care le urmez la facultatea de jurnalism și de modul în care predau profesorii. Pentru că poziția mea este de obicei anti-sistem, fiind extrem de critic cu tot ce reprezintă învățământul românesc, l-am făcut atent. 

Printre altele i-am povestit și despre Atelierul Google – Bazele marketingului digital, un curs online ce conține 26 de module ce pot fi rezolvate în aproximativ 40 de ore și care se finalizează cu un examen în urma căruia se poate obține o certificare. Eu am făcut acest curs pentru a obține un punct în plus la nota de la examenul la marketing din cadrul facultății. Nu i-am recomandat cursul lui Petru, doar am menționat că mi s-a părut util și că eram bucuros că am reușit să îl finalizez.

Peste câteva zile tatăl lui mi-a zis că Petru dedicase cursului respectiv puținul timp liber pe care îl mai avea în afara școlii și a sportului, încercând să obțină certificatul. Fiind în anul de dinaintea examenului de capacitate asta era o problemă, însă am decis împreună cu tatăl lui să îl lăsăm să încerce, eu fiind curios dacă trece examenul și intrigat de faptul că un puști de 14 ani, care oricum este extrem de solicitat la școală, s-a apucat de capul lui să învețe marketing. 

În scurt timp Petru mi-a trimis diploma lui care confirma absolvirea cursului:

 

Pentru cineva cu experiență în domeniul marketingului digital cursul este ușor. Mie m-a dat ceva bătaie de cap. Pentru Petru toate informațiile din curs erau complet noi. 

Nu dificultatea cursului este însă subiectul acestui articol, deși este remarcabil că Petru a reușit să îl promoveze, ci influența pe care un mentor o are asupra discipolului. Folosesc intenționat cuvântul ”mentor” și nu ”antrenor” fiindcă acest episod mi-a confirmat faptul că legătura dintre un sportiv și antrenor depășește cu mult domeniul comun de activitate, sportul. 

Mi-am dat seama că în acești 10 ani am fost, alături de familia lui Petru, persoana cea mai prezentă în viața lui – profesorii s-au schimbat din 4 în 4 ani. În plus, am fost împreună în fiecare moment în care Petru reușea să câștige sau era înfrânt. Ne-am stabilit împreună obiective, ne-am bucurat împreună când le-am atins și am strâns din dinți amândoi când am eșuat. 

Fiecare antrenament presupune ca eu să îl determin să-și depășească zona de confort și să își învingă limitele. E o relație aparte, un flux continuu de respingeri și acceptări care sudează încrederea: Petru mă urăște, cu siguranță, la fiecare sesiune când îl împing în zona de disconfort, fiindcă durerea este inevitabilă în sportul de performanță și nimănui nu-i place durerea. În același timp, de fiecare dată când reușește să facă seturile, repetările ce i se păreau imposibile, încă o cărămidă este așezată la temelia relației antrenor-sportiv: încrederea. Pentru Petru, eu devin în acele momente omul care știe mai bine decât el de ce este el capabil. Apoi urmează victoriile din competiții și încrederea este cimentată. 

Atunci când i-am vorbit lui Petru despre cursul Google, spunând că este interesant și util, practic am validat respectivul curs. Pentru Petru validarea a venit din partea persoanei care decide ce este bine și ce este rău într-o aventură în care am pornit împreună în urmă cu mulți ani: karate WKF este un sport greu, olimpic, căruia Petru i-a dedicat 10 din cei 14 ani ai lui.

Decizia sa de a parcurge atelierul și de a obține certificarea este, în acest context, absolut firească și îmi confirmă, încă o dată, că un mentor trebuie să fie extrem de atent și să nu facă niciodată compromisuri atunci când validează, în fața discipolului, ceva sau pe cineva. 

Alături de părinți, antrenorul este o sursă de adevăruri pentru sportiv, un real mentor.

Din acest motiv, adevărul este cel mai important ingredient al acestei relații. 

Oricât de dur și de incomod ar fi, el trebuie spus întotdeauna.

1 Comment

  1. Felicitari!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *